Bauer_Kemikaaliton_Vedenkäsittely_Heka_Taloyhtiölle_02

Taloyhtiö pudotti roimasti energiakustannuksiaan Bauerin kemikaalittomalla vedenkäsittelytekniikalla

Kuopiolaisessa kolmen kerrostalon yhtiössä on pienennettiin sekä kaukolämmön, sähkön että veden kulutusta Bauerin vedenkpuhdistustekniikalla.

– Nykytekniikka mahdollistaa mittavat energiansäästöt, kun se vain uskalletaan ottaa käyttöön, tietää kuopiolaisen Asunto Oy Särkiniemen Hakan hallituksen puheenjohtaja Ari Miettinen. Lohkaretie 5:ssä on kolmenkerrostalon muodostama yhtiö, jossa on 88 huoneistoa. Siellä on pystytty alentamaan sekä kaukolämmön, sähkön että veden kulutusta usealla eri keinolla.

– Huonelämpötiloja ei ole laskettu eikä ilmastoinnista tingitty, huomauttaa Miettinen. Vuonna 2009 taloissa otettiin käyttöön saksalaisvalmisteinen Bauerin vedenkäsittelylaitteisto. Laitteisto luo magneettikentän, jonka läpi vesi virtaa. Veden kovuustekijöiden fysikaaliset ominaisuudet muuttuvat niin, että se ei enää kiteydy, eikä sakkaa takerru putkien pintoihin.

Jo kertyneet saostumat poistuvat vähitellen

Vuonna 2011 kaukolämpöä kului 365 megawattituntia vähemmän kuin keskimäärin aiemmin.

– Kulutus oli taloyhtiön historian alhaisin, vaikka alkuvuodesta oli ennätyspakkasia, sanoo puheenjohtaja Miettinen.
Rahaksi muutettuna säätö oli17 000 euroa. Miettinen kertoo olleensa yhteydessä useisiin kymmeniin taloyhtiöihin ympäri Suomea ennen laitteiston valitsemista.
Energia-alalla työskentelevänä hän on kiertänyt alan messuja ja nähnyt, että markkinoilla on paljon myös toimimattomia laitteita.

– Bauerin vedenkäsittelyratkaisussa kyse on tunnetusta sähkökemiallisesta ilmiöstä. Myös Kuopion Energialla huomattiin talon kaukolämmön kulutuksenlasku ja käytiin kalibroimassa mittarit. Virhettä ei ollut, ja talon kulutusennustetta on pystytty pudottamaan roimasti.

Samoja laitteistoja on Suomessa käytössä Miettisen tietojen mukaan useita tuhansia, myös Kuopiossa satakunta.

Näkyviä tuloksia veden laadussa ja kierrossa

– Teimme omia testauksia vedenpuhdistuslaitteiston hankinnan jälkeen ja havaitsimme, että se parantaa veden kiertoa, sanoo markkinointiteknikko Heikki Vihonen Kuopion Energialta. Hän korostaa, että viime kädessä kyse on patteriverkostoon menevän veden lämpötilan optimoinnista ja muista säädöistä. Juuri näihin asioihin Lohkaretiellä onkin kiinnitetty huomiota.

– Tämä ei ole mikään taikatemppu, vaan perustuu tutkittuun ja todistettuun tietoon. Bauerin laitteistoja on säädetty yhteistyössä huoltofirman kanssa, sanoo Miettinen.

Merkittäviä hyötyjä nopeasti

Vesikalusteiden vaihto on loppunut, tippuvat hanat ovat historiaa ja patterit lämpiävät kunnolla. Tihkuvuoto venttiileistä on saatu kuriin. Kiinteistönhoitaja Tero Myllynen Kallaveden talohuollosta vakuuttaa, että huoltomiehiä ei harmita korjauskeikkojen väheneminen.

– Aikaa säästyy muuhun, vaikka talvella lumitöihin. Putkiston kunto näyttää pysyvän kutakuinkin ennallaan. Suunniteltua kuuden miljoonan euron putkiremonttia voidaan nyt lykätä. Varovaisen arvion mukaan remonttiin ei tarvitse ryhtyä ainakaan 10 – 15 vuoteen.

Remontin uhka alensi asuntojen myyntihintoja

Puheenjohtaja Miettisen mukaan neliöhinta on noussut tuhannesta eurosta 1 600:aan. Sähkön ja käyttöveden kulutus on taloyhtiössä myös saatu laskuun. Siitä säästöä kertyi vielä noin 10 000 euroa. Sähkönkulutus laski, kun poistoilmapuhaltimiin asennettiin invertterikäyttöiset taajuusmuuttajat ja ilmastointi toimii nyt optimaalisella teholla.

Lisäksi vaihdettiin hehkulamput energiansäästölamppuihin. Vedenkulutuksen lasku johtuu esimerkiksi vuotavien wc-pönttöjen vähenemisestä. Taloyhtiössä ei näillä näkymin ole tiedossa vastikkeiden korotuksia. Päinvastoin kirstun pohjalle jää vuosittain mukava summa, joka voidaan varata muihin tarpeellisiin remontteihin.

Puheenjohtaja uskoo säästöjä kertyvän vielä lisää

Asunto Oy Särkiniemen Hakan hallituksen puheenjohtaja Ari Miettinen haluaisi herätellä taloyhtiöitä tutkimaan säästömahdollisuuksia.

– Taloyhtiöiden hallitusten pitäisi katsoa osakkeenomistajien etua yhdessä isännöitsijöiden kanssa.

Asunto Oy Särkiniemen Hakan käyttötilastoja

  • Vuonna 2011 taloyhtiössä kului kaukolämpöä 1 065 MWh.
  • Vuosien 2007 – 2010 keskimääräinen kulutus on ollut 1 430 MWh, säästöä tuli 17 000 euroa.
  • Sähkön kulutus vuonna 2008 oli 105 000 kWh, viime vuonna 81 000 kWh, säästö oli noin 3 000 euroa.
  • Käyttöveden kulutuksen lasku toi reilun 7 000 euron säästöt.
  • Säästöt ovat vuodessa yhteensä 27 000 – 35 000 euroa.
  • Yhtiön energiatehokkuusluku on noussut E-luokasta jo melkein C-luokkaan.
  • Kahden vedenkäsittelylaitteen kustannukset olivat asennettuina noin 15 000 euroa.
  • Ilmastoinnin taajuusmuuttajat maksoivat muutaman tuhat euroa.

 

 


Kysy lisää

Käsittelemme  henkilötietoja noudattaen tietosuojalainsäädäntöä sekä hyvää tiedonhallinta- ja käsittelytapaa. Tutustu tietosuojaselosteeseemme tästä.

Bauer-suunnitteluopas

Bauer-suunnitteluopas on tarkoitettu LVI-alan ammattilaisille. Se antaa yksityiskohtaista tietoa laitteiston asennuksesta.


puhdasta fysiikkaa

Bauer-vedenkäsittelylaitteen toiminta perustuu sähkömagneettiseen virtaavan veden käsittelyyn. Vaihtuvataajuuksinen magneettikenttä muuttaa veden mineraalihiukkaset kiteiksi, jotka eivät tartu putkistojen seinämiin. Syntyneet kiteet puhdistavat putkistoa irrottamalla jo olemassa olevia saostumia ja kerrostumia.

Bauer_Vedenkäsittelylaitteen_periaate/Bauer water technology principle

REFERENSSIT

Sulje

Tilaa Bauer-suunnitteluopas

Tilaamalla suunnitteluoppaan saat yksityiskohtaista tietoa Bauer-vedenkäsittelylaitteen valinnasta ja asennuksesta.