Bauer Water Technology - Water solutions for housing.

Kemikaaliton vedenpuhdistus poisti asuinkiinteistön käyttö- ja lämmitysvesiputkiston sakat

Bauer-vedenkäsittelyjärjestelmä liuotti asuinkiinteistön lämmitysputkiston tukokset ja poisti pattereiden huuhtelutarpeen.

Savonlinnan Everlahdentien varrella vaihdettiin 1980-luvulla rakennetun rivitaloyhtiön lämmitystapa vesikiertoisesta sähkökeskuslämmityksestä maalämpöön vuonna 2011. Ongelmia alkoi ilmetä heti.

– Verkostossa on muoviputket, ne laskevat läpi happea putkistoon ja rautapattereista lähtee sakkaa. Asunnoissa eivät patterit lämmenneet tai niitä ei uskaltanut laittaa kiinni, koska ne eivät olisi lähteneet lämpiämään uudestaan, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Anne Martikainen.

Maalämmön käynnistyksen jälkeen kaikissa asunnoissa oli kylmä ja osassa myöhemminkin. Kolmessa ongelma oli todella iso, kenties isojen tukosten vuoksi.

Bauer-vedenkäsittelylaitteisto auttoi nopeasti

– Mietittiin vaihtoehtoja. Yksi olisi ollut putkiston huuhtominen, mutta se vaikutti erittäin kalliilta, lähdettiin noin 20 000 eurosta. Tilannetta kartoitettiin, ja löytyi tällainen suodatinlaitevaihtoehto. Se vaikutti hyvältä ja siihen tartuttiin. Laitteisto asennuksineen maksoi noin 8 000 euroa. Kolmeen kylmimpään asuntoon oli jo tilattu patterien huuhtelu, mutta sitä ei tarvinnutkaan tehdä.

– Työtä tultiin tekemään, mutta tukoksia ei enää ollutkaan. Laite oli lähtenyt heti toimimaan ja poistanut tukot. Lämpö on asunnoissa riittänyt, ja minun puhelimeni on lakannut jatkuvasti soimasta. Martikainen arvioi jälkeenpäin, että tilanne ennen remontteja oli jo todella paha.

– Seuraava vaihe olisi ollut putkien tukkeutuminen aika piankin. Viat tulivat pintaan siinä lämmitysjärjestelmää vaihdettaessa, mutta todennäköisesti isoja pulmia olisi ilmennyt piakkoin joka tapauksessa.

Lyhyt takaisinmaksuaika

Maalämmöllä yhtiön sähkölasku tippui alle puoleen, ja jo vuodessa tuli yli 8 000 euron säästö.
– Uskon, että nämä molemmat investoinnit maksavat itsensä takaisin ja jopa aika nopeasti. Muissa taloyhtiöissä on jouduttu vastikkeita jatkuvasti nostamaan, meillä laskettiin.

”Muissa taloyhtiöissä on jouduttu vastikkeita jatkuvasti nostamaan, meillä laskettiin,” Anne Martikainen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Uotilan mukaan vesi on jo tämän talven aikana huomattavasti puhdistunut.– Alussa viime vuoden puolella suodatin oli aina ihan ummessa ja lieju tummaa, nyt väri on kuin sakeahkoa teetä. Uotilan mukaan puhdistuslaitteistot ovat selvästi yleistymään päin.

– Taidetaan laittaa nykyään kaikkiin taloihin missä putkiremontteja tehdään. Pitää paikat puhtaina ja toimintakuntoisina ja jatkaa putkien ikää.

Kemikaaliton puhdistus

Kemikaaliton vedenkäsittelylaitteisto perustuu vaihtuvataajuuksiseen magneettikenttään. Se muokkaa veden kovuustekijöitä niin, että tukoksia ei putkiin synny ja ajan kanssa, jopa vanhat epäpuhtaudet irtoavat. Ne poistuvat hanoista huomaamattomina kiteinä tai jäävät suodattimeen. Vettä käytetään keskimäärin 2 tuntia vuorokaudessa ja 22 tuntia se muhii saostumassa.

VTT:n tutkimuksen mukaan runsaaksi luokitellut kerrostumat putkissa lievenivät laitteella kohtalaisiksi 16 kuukaudessa. Veden laatu ja virtaus paranivat. Vaihtelevataajuuksinen magneettikenttä muokkaa lähinnä kalsium-, magnesium- ja karbonaatti-ioneja. Ilmiö havaittiin jo 1800-luvun lopulla, mutta laajemmin sitä on pyritty hyödyntämään lähivuosikymmeninä.

– Meillä kemikaalitonta vedenpuhdistusta on kehitetty kohta 20 vuotta, kertoo tuotepäällikkö Mikko Timonen Bauer Watertechnology Oy:stä.

 

 

 


Kysy lisää

Käsittelemme  henkilötietoja noudattaen tietosuojalainsäädäntöä sekä hyvää tiedonhallinta- ja käsittelytapaa. Tutustu tietosuojaselosteeseemme tästä.

Bauer-suunnitteluopas

Bauer-suunnitteluopas on tarkoitettu LVI-alan ammattilaisille. Se antaa yksityiskohtaista tietoa laitteiston asennuksesta.


puhdasta fysiikkaa

Bauer-vedenkäsittelylaitteen toiminta perustuu sähkömagneettiseen virtaavan veden käsittelyyn. Vaihtuvataajuuksinen magneettikenttä muuttaa veden mineraalihiukkaset kiteiksi, jotka eivät tartu putkistojen seinämiin. Syntyneet kiteet puhdistavat putkistoa irrottamalla jo olemassa olevia saostumia ja kerrostumia.

Bauer_Vedenkäsittelylaitteen_periaate/Bauer water technology principle

REFERENSSIT

Sulje

Tilaa Bauer-suunnitteluopas

Tilaamalla suunnitteluoppaan saat yksityiskohtaista tietoa Bauer-vedenkäsittelylaitteen valinnasta ja asennuksesta.