Bauer Water Technology - Water solutions for housing.

Putkien syöpyminen on monen kiinteistön ongelma

Sähkömagnetismiin perustuvia, kemikaalittomia Bauer-vedenkäsittelylaitteistoja on asennettu tuhansien suomalaisten taloyhtiöiden vesi- ja lämmitysverkostoon.

Vesijohtoputkien pistesyöpymät keskittyvät tietyille alueille, mutta syöpymien syyt ovat monet. Useita taloyhtiöitä on auttanut laitehuoneen käyttövesiverkostoon vesimittarin jälkeen asennettava Bauer-vedenkäsittelylaite. Vedenkäsittelyratkaisu hidastaa putkikorroosiota ja ehkäisee pistesyöpymiä ja tukkeumia muokkaamalla vettä siten, että veden aineosat eivät enää tartu putkistoon. Veden virtaus paranee, vanhat saostumat poistuvat eikä uusia tukkeumia tule. Putkivuodot loppuvat ja putkiremontin voi siirtää putkien elinkaaren loppuosalle. Lämmitysverkostoon yhdessä suodattimen kanssa asennettuna laite puhdistaa putkiston, venttiilit ja patterit sekä kiertoveden epäpuhtauksista. Vesi alkaa lämmittää kaikkia asuntoja tasaisesti.

Energiaa ja rahaa säästyy

Viitasaaren Vuokratalot hankki Bauer Watertechnology Oy:n vedenkäsittelylaitteistoja 25–30-vuotiaiden vuokratalojensa käyttövesijärjestelmiin siirtääkseen putkiremontteja ja vähentääkseen huoltokäyntejä. Lähes kaikkien vuokratalojen kuparisissa käyttövesiputkissa oli pistesyöpymiä. Niitä korjattiin kuukausittain. Vesivahinkojenkorjauskustannukset saattoivat nousta suuriksi.

Toimitusjohtaja Kalle Kauton edeltäjä hankki kokeeksi ensimmäiset kolme Bauer-vedenkäsittelylaitetta huhtikuussa 2011. Hyvien kokemusten takia Kautto jatkoi hankintoja.

– Kupariputkemme syöpyivät. Kun uusimme putkenpätkän, kohta tuli uusi syöpymä viereen, Kautto kertoo.
Viitasaaren vesi on pehmeää, mutta rauta- ja mangaanipitoista,mikä saattaa aiheuttaa sakkaumia putkistoihin ja kiihdyttää pistesyöpymiä.

– Vesivahingot loppuivat käytännössä saman tien asennuksen jälkeen.

Putkiremontteja voidaan siirtää 10–20 vuodella

– Jos säästämme laitteistolla yhdenkin isomman vesivahingon,on laitteisto jo hintansa hankkinut, Kautto havainnollistaa.

Vesivahingon kustannukset voivat nousta kymmeniin tuhansiin euroihin, jos vuotoja ei huomata ajoissa ja ne ehtivät vaurioittaa alapuolella olevien asuntojen rakenteita. Viime vuonna yhtiö hankki vedenkäsittelylaitteiston myös lämmitysverkostoon talossa, jossa lämpö jakautui epätasaisesti ja patteritermostaatit jumittivat.

Lämpöä riittää nyt tasaisesti joka asuntoon ja termostaattien vaihtotarve väheni. Tutkimusten mukaan kupariputket eivät ole aina tasalaatuisia. Ainevahvuus voi vaihdella ja ohut kohta syöpyy helpommin. Kestoon vaikuttavat myös vedenlaatu ja virtausnopeus.

– Putkien tulisi kestää pidempään kuin 30 vuotta, Kautto sanoo.

Toimitusjohtaja Kalle Kautto tutki Bauerin lisäksi muita markkinoilla olevia samaan lopputulokseen pyrkiviä tuotteita, mutta hylkäsi ne vähäisten tutkimustulosten perusteella ja piti turvallisempana menetelmää, jossa veteen ei lisätä kemiallisia aineita.

– Halusimme laitteiston myös viimeisimpään uudisrakennuskohteeseemme, Kautto toteaa.

Sama ongelma muuallakin

Opiskelija-asuntoyhtiö Joensuun Ellillä on kymmenkuntavedenkäsittelylaitetta kiinteistöissään. Ellin kiinteistökanta on varsin nuorta. Putkiremontteja ei ole vielä ollut, muutamia viemäripinnoituksia lukuun ottamatta. Tekninen isännöitsijä Kari Mustonen kertoo, että kuparisiin käyttövesiputkistoihin on tullut pistesyöpymiä. Putkienliitoskohdat näyttävät myös olevanalttiimpia vuodoille.

– Silloin laite on halpa, jos se estää vuotovahingot, kiteyttää Mustonen. Myös lämpöverkoston patteriventtiilientukkeumia ja lämmönsäätöongelmia on Joensuun Elli ratkonut Bauerin avulla hyvällä menestyksellä. Lohjalaisella isännöintiyritys MB-Kiinteistöpalveluilla on viidessä kerrostalossaan vedenkäsittelylaitteita, koska kupariputkistoissa on pistesyöpymiä. Syöpymät vaivaavat erityisesti1980–90-luvun taloja.

– Vaikuttaneeko sen ajan kupariputkienkoostumus asiaan,arvelee isännöitsijä Risto Karjalainen. Pistesyöpymiä ei ole enää tullut niihin taloihin, joissa on Bauer-vedenkäsittelyratkaisu.

 


Kysy lisää

Käsittelemme  henkilötietoja noudattaen tietosuojalainsäädäntöä sekä hyvää tiedonhallinta- ja käsittelytapaa. Tutustu tietosuojaselosteeseemme tästä.

Bauer-suunnitteluopas

Bauer-suunnitteluopas on tarkoitettu LVI-alan ammattilaisille. Se antaa yksityiskohtaista tietoa laitteiston asennuksesta.


puhdasta fysiikkaa

Bauer-vedenkäsittelylaitteen toiminta perustuu sähkömagneettiseen virtaavan veden käsittelyyn. Vaihtuvataajuuksinen magneettikenttä muuttaa veden mineraalihiukkaset kiteiksi, jotka eivät tartu putkistojen seinämiin. Syntyneet kiteet puhdistavat putkistoa irrottamalla jo olemassa olevia saostumia ja kerrostumia.

Bauer_Vedenkäsittelylaitteen_periaate/Bauer water technology principle

REFERENSSIT

Sulje

Tilaa Bauer-suunnitteluopas

Tilaamalla suunnitteluoppaan saat yksityiskohtaista tietoa Bauer-vedenkäsittelylaitteen valinnasta ja asennuksesta.