Bauer Vedenkäsittely Taloyhtiölle 2

Rivitalon lämmöt tasaantuivat Bauer-vedenkäsittelyratkaisulla

Kemikaaliton Bauer-vedenkäsittelylaitteisto tasasi rivitaloyhtiön verkoston lämpöjen vaihtelut ja lopetti lämmitysongelmat.

– Asukkailta tuli yhtenään valituksia kylmistä pattereista, Marita Heinonen, puheenjohtaja, kertoo. Jo 15 vuotta on Bauer-vedenkäsittelylaitteisto pitänyt patterit tasaisen lämpiminä kaikissa asunnoissa. Kemikaaliton vedenkäsittelyratkaisu liuottaa verkostoveden aiheuttamat sakkaumat, ja lämmin vesi pääsee kiertämään tasaisesti linjaston viimeistenkin asuntojen pattereihin. Sakkaumat keräytyvät säännöllisesti vaihdettavaan suodattimeen.

Kallis putkisaneeraus vältettiin

Ristikiventiellä on 1-putkijärjestelmä ja happea läpäisevät muoviputket. Venttiileitä säädettiin ja pattereita ilmattiin usein. Päätyasunnot ja etupihan puoleisen patterilinjaston patterit olivat viileitä. Venttiilit myös jumittivat ja niitä vaihdeltiin. Vaikka verkosto huuhdeltiin, ongelmat palautuivat. Ne maksoivat. Asukkaita harmitti viileissä kodeissa.

Yhtiökokouksen esityslistalle nousi jo epämiellyttävä vaihtoehto: lämmitysputkiston kokonaan uusinta, jota suunnittelija oli jo suositellut, vaikka talo oli vasta 16-vuotias. Yhtiön mielestä saneeraus oli tulossa ehdottomasti liian aikaisin, kun lämmitysverkoston käyttöikänä pidetään seitsemääkymmentä vuotta. Kun isännöitsijä esitti Bauerin vedenkäsittelylaitetta kalliin saneerauksen vaihtoehdoksi, kiinnostui hallitus.

– Vakuutuimme ja päätimme kokeilla, koska laitteiston hinta oli vain murto-osa koko saneerauksen hinnasta. Josko remontti siirtyisi edes kymmenellä vuodella, Heinonen kertoo.

15 tyytyväistä ja lämmintä vuotta

Laitteisto koostuu noin 40-senttisestä haponkestävää terästä olevasta vedenkäsittelyosasta, elektronisesta ohjausyksiköstä ja sivuvirtasuodattimesta. Ne asennettiin kiinteäksi osaksi lämmitysverkostoa, patteriverkoston paluuputkeen, lähelle lämmönsiirrintä. Asennus kesti muutaman tunnin. Lämpö oli sen aikaa pois päältä, mutta sitä asukkaat ehtivät tuskin huomata marraskuusta huolimatta.

Valitukset loppuivat ja ensimmäisen vuoden aikana huoltomies joutui vaihtamaan suodatinta useita kertoja likaantumisen vuoksi, mutta vähitellen verkosto puhdistui ja vaihtokerrat harvenivat. Nykyisin vaihto on tarpeen enää noin kaksi kertaa vuodessa. Lämpösaneeraus todella siirtyi hamaan tulevaisuuteen.

– Lämpöongelmia ei enää ole, kertoo hallituksen puheenjohtaja Teemu Rosala, joka on asunut 8 vuotta talossa. – Vaihdon osaa kuka tahansa tehdä. Ei ole lampunvaihtoa vaikeampaa, hän sanoo. Kun hallitusten jäsenet muissa yhtiöissä kysyvät Rosalalta kokemuksia Bauerista, hän vastaakin, että omassa taloyhtiössä on ollut jo 15 vuotta, ja tyytyväisiä on oltu.

Hän on ammatiltaan huoltomies, ja siksi hän luontevasti huolehtii omankin taloyhtiönsä kiinteistötekniikasta, myös suodatinten vaihdosta. Muuta huoltamista ei laitteistossa ole.

Estää putkistojen pistesyöpymiä

Eräässä Rosalan huoltamassa kiinteistössä on Bauer-vedenpuhdistuslaitteisto sekä lämmitys- että käyttövesiverkostossa; käyttövedessä muun muassa vähentämässä putkirikkojen riskiä ja jumivien hanojen ja tiivisteiden vaihtotarvetta.

– Jos esimerkiksi vessanpytyn pohjaventtiili tai pohjatiiviste vuotaa, voi vedenkulutus kasvaa satoihin euroihin vuodessa, Rosala sanoo. Bauer-ratkaisu ehkäisee verkostoveden saostumista johtuvia pistesyöpymiä, jotka voivat aiheuttaa suuriakin vesivahinkoja, jos syöpymät saavat rauhassa tihkuttaa rakenteiden sisällä. Putket voivat kulua ja tukkeutua esimerkiksi vedessä olevan raudan, mangaanin ja kalkin vuoksi. Kalkki myös kivettyy ikäviksi läiskiksi vesikalusteisiin ja pintoihin, mutta Bauer-laitteisto muuttaa sen koostumuksen pehmeämmäksi, pois pyyhittäväksi.

Yleisesti ottaen kaikki putkimateriaalit voivat saostua vähitellen lähes umpeen. Muovia lukuunottamatta ne myös syöpyvät saostumien takia. Bauer-vedenpuhdistuslaitteisto asennetaan ennakoivasti sekä käyttöveteen että lämmityskiertoihin, usein lämmönsiirtimien vaihdon yhteydessä, mutta muutoinkin.

– Lämmönsiirrintä halutaan suojata, koska nykyisten lämmönsiirtimien virtauskanavat ovat huomattavasti ahtaampia kuin vanhoissa lämmönsiirtimissä, Marko Lindberg Bauerilta mainitsee.

 

 


Kysy lisää

Käsittelemme  henkilötietoja noudattaen tietosuojalainsäädäntöä sekä hyvää tiedonhallinta- ja käsittelytapaa. Tutustu tietosuojaselosteeseemme tästä.

Bauer-suunnitteluopas

Bauer-suunnitteluopas on tarkoitettu LVI-alan ammattilaisille. Se antaa yksityiskohtaista tietoa laitteiston asennuksesta.


puhdasta fysiikkaa

Bauer-vedenkäsittelylaitteen toiminta perustuu sähkömagneettiseen virtaavan veden käsittelyyn. Vaihtuvataajuuksinen magneettikenttä muuttaa veden mineraalihiukkaset kiteiksi, jotka eivät tartu putkistojen seinämiin. Syntyneet kiteet puhdistavat putkistoa irrottamalla jo olemassa olevia saostumia ja kerrostumia.

Bauer_Vedenkäsittelylaitteen_periaate/Bauer water technology principle

REFERENSSIT

Sulje

Tilaa Bauer-suunnitteluopas

Tilaamalla suunnitteluoppaan saat yksityiskohtaista tietoa Bauer-vedenkäsittelylaitteen valinnasta ja asennuksesta.